Spektaklis „Lazdynų pelėda“

Kviečiame sausio 10 d., sekmadienį, 14 val. į Zyplių dvare teatro „Labas“ pristatomą spektaklį „Lazdynų Pelėda“.

Peledos

Spektaklis apie Lazdynų Pelėdą – tai kūrinys, apimantis dviejų šiuo slapyvardžiu pasirašiusių rašytojų biografinius faktus ir kūrybos ištraukas, paremtas specialiai tam tikslui rašomu scenarijumi. Spektaklyje vaidina aktorės Neringa Varnelytė ir Vitalija Mockevičiūtė, spektaklį lydi gyva fleitos muzika, atliekama fleitininkės Žibutės Valkaitytės.

 

Lazdynų Pelėda (rašytojos Sofija Ivanauskaitė-Pšibiliauskienė, 1867–1926, ir Marija Ivanauskaitė-Lastauskienė, 1872–1957) – talentingos kūrėjos, to laikmečio feministės, rašiusios apie bajorišką dvaro kultūrą, tam gyvenimui aktualias temas ir moterų vaidmenį tokioje aplinkoje. Tiek literatūrine prasme, tiek socialine (kaip moterys kūrėjos) šios menininkės mūsų visuomenėje nepelnytai užmirštos. Spektaklis – tai dviejų aktorių, Neringos Varnelytės ir Vitalijos Mockevičiūtės, iniciatyva užgimęs projektas, kalbantis apie lietuvių literatūros klasiką aktualia jaunimui kalba.

 

Lazdynų Pelėda – tai unikalus reiškinys lietuvių literatūroje, kadangi vienu slapyvardžiu pasirašinėjo dvi moterys, seserys Ivanauskaitės (senesniuose šaltiniuose Ivanauskytės). Šis intriguojantis faktas paaiškėjo tik po vyresniosios sesers Sofijos Pšibiliauskienės mirties. Iš negausių išlikusių seserų biografijos detalių norima atkurti jų sudėtingo, moteriškai liūdno (abiejų seserų šeimos iširo), bet literatūrine kūryba ir veiklos prasmę intriguojančio gyvenimo vaizdą. Įdomu panagrinėti faktus ir pamėginti pažvelgti giliau ir išsamiau, kokią vietą seserų kūrybiniame ir asmeniniame gyvenime užėmė lietuvių kultūros šviesulys Povilas Višinskis, taip pat įtakojęs Žemaitės ir Šatrijos Raganos kūrybą ir asmenybes.

 

Kviečiame visus nepraleisti puikios progos susipažinti tiek su Lazdynų Pelėdos kūryba, tiek su jų gyvenimus nagrinėjančiomis nuostabiomis aktorėmis.

 

Auka už spektaklį – 2 Eur.