Liepos pabaigoje svirpė „Zyplių žiogai’14“

Liepos 21 – 30 dienomis, Zyplių dvare vyko kasmetinis, respublikinis pleneras „Zyplių žiogai“. Šiais metais pleneras buvo jau keturioliktasis, subūręs dalyvauti 40 menininkų. Vieni tautodailininkų veidai jau buvo matyti, kiti šiais metais buvo nauji. Plenere dalyvavo ne tik Šakių tautodailininkų bendrijos „Dailius“ nariai, bet ir menininkai iš įvairių Lietuvos kampelių: Vilniaus, Kauno, Druskininkų, Šiaulių, Kalvarijos. Atvyko ir trys viešnios tapytojos iš Rusijos Gusevo miesto (Kaliningrado sritis). Tai Irina Fomina, Margarita Batyasova, Julija Ponomorchiuk.

Jauki ir rami Zyplių dvaro aplinka yra puiki vieta gimti naujiems meno kūriniams. Plenero metu menininkai vieni kitiems, dvaro svečiams demonstravo įvairius amatus: tapybą, keramiką, kalvystę, karpymą, mezgimą, sodų rišimą, grafiką, akmentašystę, medžio drožybą. Kiekvienas dalyvis atrado sau tinkamą erdvę, kurioje kūrė darbus. Patys menininkai teigia, kad tokie plenerai yra būtini, nes jų metu ne tik susitinkama, bet galima ir vieniems iš kitų pasimokyti, vieni kitiems padėti. Plenere svarbus ne tik menas, bet ir žmonių bendravimas, pagarba vienas kitam, ištrūkimas iš kasdienybės rutinos, gyvenimas kūrybos procese.

Tautodailininkai šiomis dienomis ne tik kūrė, bet ir turėjo galimybę dalyvauti įvairioje kultūrinėje veikloje. Liepos 23 d. plenero dalyviai nuvyko į Griškabūdį, kur vyko „Beatričės vasaros“ festivalio koncertas, klausėsi smuikininko Maryno Švėgždos von Bekker koncerto. Sekmadienį, liepos 24-ąją, visi norintieji dalyvavo Oninių šventėje tame pačiame Griškabūdyje.  Liepos 25-ąją  Zyplių dvaro oficinoje buvo atidaryta Valdo Paukščio ir Lolitos Brazos bendra paroda „Balta žinia ugnies tiltu“. Liepos 28-osios vakare plenero dalyviai ir Zyplių dvaro svečiai klausėsi smuikininkės B. Valiukevičiūtės ir pianisto Miles Masside (JAV) klasikinės muzikos koncerto, vykusio  dvaro centriniuose rūmuose.

Tautodailininkams buvo siūloma ir patiems išmokti ko nors naujo – vieną vakarą buvo suorganizuota išvyka į Lekėčiuose esantį Čekauskų etnografinį muziejų, kuriame jie mokėsi skiedrų gaminimo amato, o kitą vakarą Zyplių dvaro keramikos dirbtuvėse vyko porcelianinių puodukų dekoravimo edukacija su keramike Egle Kurcikevičiene.

Pleneras buvo uždarytas skambant Remigijaus Poderio ir Rimantos Poderytės dainoms, džiaugiantis gausybe menininkų sukurtų darbų. Šakių tautodailininkų bendrijos „Dailius“ pirmininkas Vidas Cikana įteikė padėkos raštus visiems plenero dalyviams, dėkojo visiems prisidėjusiems prie jo organizavimo.

Tautodailininkų pleneras-stovykla „Zyplių žiogai’14“  finansuojamas iš Kultūros rėmimo fondo prie Kultūros ministerijos. Prie sklandaus plenero organizavimo prisidėjo  Vidas Cikana, Lukšių seniūnija, Lukšių kultūros centras, UAB „Mantinga“, UAB „Lukšių pieninė“, lukšietis Alius Staugaitis.

« 1 2 »