Europos paveldo dienos Zyplių dvare

Rugsėjo 15 d. Šakių kultūros centro Lukšių padalinio kolektyvas lankytojus kvietė prisiliesti prie kultūros paveldo objektų ir išgirsti dvaro kasdienybe alsuojančias istorijas. Europos paveldo dienų minėjimo renginys Zyplių dvare suteikė galimybę visiems dalyviams pažinti dvaro istoriją nemokamai apsilankant Zyplių dvaro ansamblyje esančiuose pastatuose. NoColorStudio nariai, pasitelkdami XIX a. technologijas, kvietė renginio svečius įamžinti savo akimirkas Zyplių dvare, atskleidžiant dvaro grožį iš naujos perspektyvos.
Daugeliui dar negirdėtų paveldo objektų ypatumų ir istorijų atskleidė Dr. Marius Daraškevičius paskaitoje „Paradinis ir ūkinis kiemas: Zyplių ir Kidulių dvarų atvejai“. Susipažinus su dvarų architektūriniais ypatumais ir jų istorine svarba, visų svečių laukė dvariškas arbatos puodelis ir edukacinė dvaro šokių programa „Pokylio belaukiant…“, kurią vedė ir visus išmokti dvariškų žingsnelių kvietė Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinio Kidulių dvaro istorinių šokių ir teatro studija „Il ballo della luna“ (vad. Irma Svetlauskienė).
Dr. Asta Ramaškevičienė renginio dalyvius kvietė į Zyplių dvare esantį vynuogyną, kuriame atskleidė vynuogių kultūros Lietuvoje bruožus, pristatė ne tik Zyplių dvaro vynuogyną, tačiau ir supažindino su įvairiomis vynuogių rūšimis, leidžiant paskaitos dalyvių skonio receptoriams pažinti kiekvienos uogos unikalumą.
Europos paveldo dienų renginyje Zyplių dvare pasinerti į unikalų paveldo objekto gyvenimą kvietė Lina Tarnauskienė. Renginio lankytojams buvo atvertos Zyplių dvaro II (kairiosios) oficinos durys ir pristatyti unikalūs šio paveldo objekto bruožai bei detalės liudijančios apie dvaro gyventojų kasdienybę.
Šventinę Europos paveldo dieną Zyplių dvare vainikavo įspūdingas Liepos Mondeikaitės ir Deivydo Zvonkaus koncertas – jaukus, bendruomeniškas ir užburiantis.
Tikimės, jog šis renginys ne tik supažindino su Zyplių dvaro ansamblio istorija, bet ir priminė, kaip svarbu išsaugoti ir puoselėti mūsų kultūros paveldą. Laukiame Jūsų ateityje, kad kartu galėtume atrasti dar daugiau kultūros stebuklų!
Nuoširdžiai dėkojame renginio partneriams: Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinio Kidulių dvaro istorinių šokių ir teatro studija „Il ballo della luna“ (vad. Irma Svetlauskienė); UAB „Kuchmistrai“; Zanavykų muziejus; Vyndarystės puoselėtojų šeimos klubas „Vyno kerai“.

IMG_7530 IMG_7536 IMG_7553 IMG_7562 IMG_7569 IMG_7571 IMG_7606 IMG_7612 IMG_7617 IMG_7648 IMG_7656 IMG_7689 IMG_7699 IMG_7730 IMG_7734