Klasikinės muzikos festivalis „Beatričės vasaros“ Zyplių dvare

beatričė 18 d.
Programoje:
16 val. Režisieriaus Ado Burkšaičio trumpametražių filmų „Mėta“ ir „Tušinukas“ peržiūra, susitikimas su režisieriumi.
18 val. KONCERTAS

Atlikėjai:
Aurelija Stasiulytė (mecosopranas)
Justinas Kaunas (smuikas)
Marie François (fortepijonas)

Margame pasaulyje ir Lietuvoje savo talentais auditorijas džiuginantys šakiečiai sukelia pasididžiavimo savo kraštu jausmą. Dar smagiau, kai jie sutinka sugrįžti namo ir savo kūryba pasidalinti su savais. Apie tai ir yra festivalio „Sugrįžimų“ renginys.
Jame net du lukšiečiai.
Adas Burkšaitis kuria filmus, bet prieš pasukdamas į režisūrą, jis gilinosi į informatiką Kembridže. „Aš nekenčiau kino ir galvojau, kad tai – blogas ir baisus dalykas, skatinantis visuomenės atskilimą“, – viename interviu yra sakę Adas. O dabar jo glėbys pilnas solidžių kino apdovanojimų. Filmas „Tušinukas“ yra nominuotas Metų geriausio trumpametražio kino filmo kategorijoje Sidabrinei gervei gauti. Ado režisūros baigiamasis filmas „Mėta“ jau yra laimėjęs geriausio vaidybinio filmo apdovanojimą „Encuentro Para Cinéfagos“ kino festivalyje Venesueloje, taip pat trečiąjį prizą „International Izmir Short Film festival“ bei geriausio aktoriaus apdovanojimą didžiausiame studentų filmų festivalyje pasaulyje „Watersprite Film Festival“.
Kitą lukšietį Justiną Kauną dažniau sutiksime Nyderlanduose ar kitur pasaulyje nei gimtajame miestelyje. Penkerių ar šešerių smuikelį į rankas Justinas paėmė ne visai savo noru, o paskatintas mokytojos. Dabar be šio instrumento, sako, nenorėtų įsivaizduoti savo gyvenimo. Jis nuo 2022 m. groja kartu su valsų karaliumi pasaulyje tituluojamu Nyderlandų dirigentu ir smuikininku Andre Rieu. Netikėta Justino pažintis su A. Rieu sūnumi ir keletas lemtingų atsitiktinumų lėmė, kad po perklausų Justinui pasiūlė prisijungti prie orkestro, su kuriuo jis gastroliuoja po visą pasaulį ir renka pilnas sales.
Aurelija Stasiulytė festivalio gerbėjams ir besidomintiems muzika jau yra pažįstama. „Muzika yra jautresnė, intymesnė ir labiau jaudina nei kalbėjimas. Su klausytoju užsimezga ypatingas ryšys. Jis kitoks nei bendraujant“, – sako nuo aštuonerių dainuojanti Aurelija. Ji tik prieš metus grįžo iš Velso ir nuo praėjusių metų rugsėjo pradėjo solistės-stažuotojos kelią Lietuvos Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Aurelija Stasiulytė yra pelniusi apdovanojimus tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose konkursuose, pasižymi plačiu repertuaru ir jau atliko vaidmenis ne vienoje operoje.
Aurelijai ir Justinui akomponuos pastarojo bičiulė charizmatiškoji pianistė iš Belgijos Marie François (https://www.marie-francois.com/.) Ji prieš porą metų kamerinėje aplinkoje surengė koncertą Zanavykų muziejaus publikai. Pažintis su Lietuva pianistei paliko šiltą įspūdį, todėl ji mielai sutiko sugrįžti. Pradėjusi groti būdama ketverių, ji savo meistriškumą tobulina kasdien, o profesionalai jos savitą grojimą apibūdina kaip labai emocionalų ir intuityvų.
Koncerto metu skambės garsaus vokiečių kompozitoriaus R. Schumann kūriniai, todėl nusiteikite romantinei atmosferai, nes jo muzikoje gausu romantizmo muzikai būdingų dalykų: ji kupina emocijų, kūrinių pavadinimai dažnai apibūdina daiktus, dažnai įkvėpimo ieškota literatūroje.

Bilietai –> https://www.ticketmarket.lt/lt/e/renginys/festivalis-beatrices-sugrizimai-bilietai-2024?fbclid=IwY2xjawEhesdleHRuA2FlbQIxMAABHdI7K6fQYEVwLYYT230zNP32CBFsXmMtir_XPZjI_e5-RiL5Tbs-t9hPyg_aem_Vxm0Rrse3tz28R9KwHWVNg